Agnes Sjöberg

Protein eller fukt? Hårporositet

När det gäller att ta hand om lockigt hår är frågan "protein eller fukt?" en av de mest omdiskuterade. För att kunna svara på den frågan korrekt måste vi förstå en viktig faktor som påverkar hur ditt hår reagerar på olika produkter: hårporositet. I den här bloggen kommer vi att dyka djupt in i vad hårporositet är, hur du kan avgöra din egen porositet och hur du bäst balanserar protein och fukt för att främja friskt och vackert lockigt hår. 

Vad är hårporositet? 

Hårporositet beskriver hårets förmåga att absorbera och behålla fukt. Det handlar om hårets yttre skikt, kutikulan, och hur öppna eller stängda dess fjäll är. Hårporositet delas vanligtvis in i tre kategorier: 

1. Låg porositet: Håret har tätt sammanpackade fjäll som gör det svårt för fukt och produkter att tränga in. Håret kan kännas mjukt men produkter tenderar att lägga sig på ytan utan att absorberas ordentligt. 

2. Normal porositet: Håret har fjäll som är måttligt öppna, vilket innebär att fukt och produkter absorberas relativt lätt. Detta är den mest hanterbara typen av porositet. 

3. Hög porositet: Håret har fjäll som är öppna och skadade, vilket gör att fukt snabbt kan absorberas men också förloras lika snabbt. Detta kan bero på kemiska behandlingar eller värmeskador. 

Hur påverkas hårets porositet? Hårets porositet kan påverkas av flera faktorer, både interna och externa. Här är några av de vanligaste faktorerna som kan ändra din hårporositet: 

Genetik 

Din naturliga hårporositet bestäms till stor del av dina gener. Vissa människor har naturligt lågt poröst hår medan andra kan ha högre porositet från födseln. 

Kemiska behandlingar 

Behandlingar som färgning, blekning och permanent kan skada kutikulan och öka hårets porositet. Dessa processer öppnar hårets fjäll för att möjliggöra färgning eller formförändring, men de kan också göra håret mer mottagligt för skador och fuktförlust. 

Värmeverktyg 

Användning av värmeverktyg som plattänger, locktänger och hårfönar på hög värme kan skada kutikulan och öka hårets porositet. Håret kan bli mer skört och benäget att brytas av. 

Miljöfaktorer 

Exponering för solen, klor i pooler och saltvatten kan också påverka hårets porositet genom att skada kutikulan och göra håret mer poröst. 

Produktuppbyggnad 

Överdriven användning av vissa hårprodukter kan leda till uppbyggnad som kan påverka hur väl ditt hår absorberar fukt. Regelbunden rengöring med ett milt schampo kan hjälpa till att förhindra detta. 

Hur avgör du din hårporositet? 

Ett enkelt sätt att testa din hårporositet hemma är genom ett flyttest: 

1. Tvätta håret med ett milt schampo för att avlägsna alla produktrester. 

2. Ta ett rent hårstrå och placera det i ett glas med rumstempererat vatten. 

3. Observera hur håret beter sig: 

● Om hårstrået flyter på ytan har du låg porositet. 

● Om hårstrået sjunker långsamt till mitten har du normal porositet. 

● Om hårstrået sjunker snabbt till botten har du hög porositet. 

Balansera protein och fukt 

När du har identifierat din hårporositet är det dags att hitta rätt balans mellan protein och fukt i dina hårprodukter. Här är några riktlinjer: 

Låg porositet 

För hår med låg porositet är det viktigt att fokusera på fuktighetsbevarande produkter som lätt kan penetrera håret. Leta efter produkter med ingredienser som glycerin, honung och aloe vera. Undvik tunga oljor och smör som kan lägga sig på ytan. Värmbehandlingar som ångbehandling eller att använda en värmehuva kan hjälpa till att öppna fjällen och tillåta djupare penetrering av fukt. 

Normal porositet 

För hår med normal porositet har du tur! Detta hårtyps hanterar en balans av både protein och fukt ganska bra. Använd en kombination av fuktighetsbevarande produkter och proteinbehandlingar. Regelbundna djupkonditioneringar och att använda leave-in-produkter kan hjälpa till att bibehålla hälsan och definitionen av dina lockar. 

Hög porositet 

Högporöst hår behöver extra mycket fukt eftersom det snabbt kan förlora den. Använd fuktighetsbevarande produkter med ingredienser som sheasmör, avokadoolja och kokosolja för att hjälpa till att försegla fukten. Proteinbehandlingar är också viktiga för att stärka håret och minska brott. Men var försiktig med överdriven användning av protein, eftersom detta kan leda till sprött och skört hår. 

Avslutande tips 

För att maximera dina resultat, överväg att använda produkter som är speciellt framtagna för att passa din hårporositet. Våra lockighårprodukter, som är curly girl approved, är formulerade för att ge den perfekta balansen mellan fukt och protein, oavsett din hårporositet. Kom ihåg att varje hår är unikt och att det kan ta lite tid och experimenterande att hitta den perfekta rutinen för dig. Var tålmodig och lyssna på ditt hårs behov. Med rätt kunskap och produkter kan du uppnå friska, definierade och vackra lockar. Utforska vårt sortiment av curly girl approved produkter och hitta dina nya favoriter idag! Din resa till hälsosammare lockar börjar här.